mindennapos szegeden


Papós Tamás | 2011. július 23., szombat, 09:00 | közélet

Kivitelezhetetlen a mindennapos testnevelés

Jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapi testnevelést az általános iskolákban, ennek megvalósítását pedig létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány – jelentette be Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának ülésén.

A hírnek mindenki örül, csak egy a probléma: egy év alatt nem lehet csodát tenni. A kisebb települések iskolái mellett a nagyvárosok intézményeiben is fejtörést okoz majd a kivitelezés, így Szegeden is. Még akkor is, ha a bevezetés fokozatos, hiszen a 2012–2013-as tanévtől csak a négy alsó osztályban illetve az ötödikeseknél vezetnék be a heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát.

A gyerekeknek jót tenne a mindennapos testnevelés...

Borítékolható, hogy a Parlament ősszel elfogadja a közoktatási törvényt, miközben a legoptimistább becslések szerint is több mint 300 alap- és középfokú oktatási intézmény alkalmatlan annak betartására. A szegedi helyzet elemzésére olyan embert kerestünk, aki egyaránt átlátja minden korosztály helyzetét, így Barok István, a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium testnevelő tanárának véleményét kértük ki, aki a Ságvári általános iskolájának körülményeit is ismeri.

“Szegeden logisztikailag kivitelezhetetlen.” – szólt az órarendeket is összeállító pedagógus gyors ítélete. “A városban egy intézmény sem rendelkezik a megfelelő technikai és személyi feltételekkel. Később a középiskolák is csatlakoznának a mindennapos testneveléshez, és talán a Dugonics András Piarista Gimnázium és a Deák Ferenc Gimnázium felosztható tornatermei majd megkönnyítik a dolgot, de nem oldanak meg mindent.

A kormány is tudatában van a hiányosságoknak, éppen ezért a sportért felelős államtitkárság négy régióban összesen nyolcmilliárd forint értékben ír ki hamarosan létesítményfejlesztési pályázatot. Problémák viszont akkor is maradhatnak bőven, ha minden iskola megfelelő infrastruktúrával fog rendelkezni.

...de az iskolák nem tudják kihasználni a kínálkozó lehetőséget. Kapufa.

“Az órakeret adott, így a mindennapos testnevelés más tantárgyak kárára fog megvalósulni. Gyanítható, hogy a szükségesnél már most is kevesebb óraszámmal rendelkező természettudományok sínylik meg a döntést.” – véli Barok István, aki szerint a délutáni órák sem jelentenek megoldást, hiszen azok megtartására sok iskolának lehetősége sincs.

“Mi például sok gyereket csak úgy tudunk elvinni úszásra, hogy már reggel 7 órára a Sportuszodához rendeljük őket, napközben pedig hetente tizenhat órát csak az órák közti szünetek kihasználásával tudunk megtartani. Az általános iskolák már most is hasonló praktikák alkalmazására kényszerülnek, hogy teljesítsék a jelenlegi előírásokat.”

A képzett oktatók számát is növelni kellene, de erre ilyen rövid időn belül nincs lehetőség, a pedagógus szerint pedig ebből is kitűnik, hogy nem végeztek megfelelő hatástanulmányokat. “Ilyen körülmények között a testnevelés órák nagy arányban csak pótcselekvések lennének, már ha egyáltalán megtartanák őket. Az eddigi tapasztalatok alapján elképzelhető, hogy például egy matematika tagozatos osztálynál néhány testnevelés óra helyett számtannal fognak foglalkozni a diákok, mert a tanárok majd elkérik őket.”

Minden jel arra mutat, hogy addig nem fog érezhetően javulni a gyerekek egészségi állapota, amíg nem teremtik meg a szükséges feltételeket.

2011. július 23., szombat, 09:00
Frissítve: 2011. július 23., szombat, 11:24 
HozzászólásokCímkék: ,
Comments