Reformok előtt a testnevelés 2011.03.05

Magyar Hírlap 2011.03.05.

Reformok előtt a testnevelés Bővebben a mai Magyar Hírlapban

A mennyiségi mellett tartalmi megújulást szorgalmaz a kormányzat az új Nemzeti /Alaptantervben


Kötelező lesz a heti öt tornaóra (Fotó: MH)

Bár a szakma szerint üdvös, hogy az új Nemzeti Alaptanterv heti öt testnevelésórát ír majd elő a közoktatásban, nem elég az óraszámnövelés. „Az elmúlt évtizedek testnevelés-oktatása ontja magából a mozgásszegény életmódú, nem sportoló fiatalokat. Több hazai kutatás megerősíti, hogy bár tanulóink alapvetően szeretnek mozogni, testnevelésórára járni nem. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karára bekerülő fiatalok például átlagosan 40-60 százalékban negatív érzelmeket táplálnak a tornaórával szemben. De ha egy tantárgy a gyerekeket kifejezetten motiválatlanokká teszi, akkor az óraszám növelése még inkább elkerülő magatartáshoz vezet. Az új alaptanterv készítőinek ezért koncepciót is kell váltaniuk” – közölte lapunkkal Csányi Tamás egyetemi oktató és Vass Zoltán testnevelő tanár. 

Az ELTE és a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium oktatói szerint a hatályos tantervvel s ezen keresztül a tradicionális tantárgyi módszertannal az a baj, hogy érdektelenné teszi a gyerekek jelentős részét, nem nevel aktív, egészségtudatos életre, és nem foglalkozik azzal, hogy a mai fiatalok milyen mozgásformákat kedvelnek.

A kormányzati szándék szerint is kiemelkedően fontos, hogy a mennyiségi mellett tartalmi újítás is legyen, ami Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár szerint az első évben mintegy 5-6 milliárd forintos pluszköltségigényt jelent. Az oktatásért és a sportért felelős államtitkárság lapunkhoz eljuttatott, közös álláspontjában leszögezik, kizárólag minőségi változások mellett várha­tóak eredmények. 

„Ahhoz, hogy a felnövekvő generációk a lehető legfiatalabb kortól rendszeresen sportoljanak, egészségtudatosan éljenek, meg is kell reformálni a testnevelésórák tananyagát. Reményeink szerint éppen a tanárok, intézmények lesznek ebben a legfőbb stratégiai partnereink” – közölték, hozzátéve, az intézkedés azért is különösen fontos, mert míg a hazai felnőtt lakosságnak csupán kilenc százaléka sportol legalább heti kétszer, az uniós átlag csaknem harminc százalék.
Comments